Kalkulačka

Výpočet kalorického příjmu je pouze TEORETICKÁ hodnota, reálné potřeby mohou být odlišné!

Výpočet bazálního metabolismu

Jaké číslo vložit?

Váš bazální metabolizmus je:

Bazální metabolismus (BMR) je energie, kterou vaše tělo potřebuje k tomu, aby mohlo plnohodnotně fungovat. Je tedy nutné mít vyšší kalorický příjem, než je tato hodnota.

Co si přejete se svou hmotností udělat?

Pro REDUKCI Vaší hmotnosti je nutné, aby Váš celkový kalorický příjem byl NIŽŠÍ, než kalorický výdej.  Což odpovídá těmto hodnotám:

Pro UDRŽENÍ Vaší hmotnosti je nutné, aby Váš celkový kalorický příjem byl ROVEN, kalorickému výdeji. Což odpovídá těmto hodnotám:

Pro NÁRŮST Vaší hmotnosti je nutné, aby Váš celkový kalorický příjem byl VYŠŠÍ, než kalorický výdej. Což odpovídá těmto hodnotám:

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Kalorie

0 Kcal

Tyto hodnoty jsou konečné a můžete je začít pro svůj cíl dodržovat. Již není třeba je dále snižovat či jinak upravovat.

Pokročilá verze kalkulačky

Výše kalorického deficitu

Výše kalorického nadbytku

Poměr makroživin

Zde si můžete zvolit vámi preferovaný poměr makroživin. Doporučuji zastoupit každou makroživinu minimálně 20 % svého kalorického příjmu.

Součet poměru makroživin není 100%! Celkem je %

Aktivity level 1,2 - 1,9

Číslo, které vyjadřuje Vaší veškerou fyzickou aktivitu během dne. Pokud nevíte, jaké číslo vložit, použijte základní verzi kalkulačky.

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Kalorie

0 Kcal

Doporučujeme zkontrolovat vstupní hodnoty, případně upravit poměr makroživin – příjem bílkoviny může být vysoký.

Upozornění: Zkontrolujte prosím vstupní hodnoty, případně zvažte ruční úpravu svého kalorického příjmu.

Upozornění: Doporučuji upravit zadané hodnoty. Kalorický příjem je příliš nízký.

Tyto hodnoty jsou konečné a můžete je začít pro svůj cíl dodržovat. Již není třeba je dále snižovat či jinak upravovat.

Základ naprosto každého hubnutí a práce s vlastním tělem je JÍDLO, přesněji poměr kalorického příjmu a kalorického výdeje. Každý, kdo na světě hubne, hubne díky tomu, že jeho přijaté kalorie jsou nižší, než jeho kalorie vydané. Pokud někdo hubne bez počítání kalorií, neznamená to, že jeho kalorie nejsou v deficitu, jednoduše to znamená, že se jedná o „intuitivní deficit“. 🙂 Pokud ale člověk nechce nechat hubnutí náhodě ale mít ho plně pod kontrolou, není nic jednoduššího, než vypočítat ideální kalorický příjem a tím se řídit. Pokud stále nevíte, jak s výše vypočtenými hodnotami naložit, níže uvedený návod je právě pro Vás! 😊

Níže naleznete průvodní informace a často kladené dotazy, jak se poprat s nastavením kalorického příjmu.

Co mi tato kalkulačka právě vypočítala?

Díky této kalkulačce jste právě vypočítali doporučený příjem kalorií, bílkovin, sacharidů a tuků pro Váš stanovení cíl. Těmto parametrům se zkráceně říká „makra“. Abyste dosáhli svého cíle, měli byste konzumovat výše vypočítané množství maker ve vhodně zvolených potravinách. Každý potravina obsahuje nějaké makroživiny, níže si uvedeme ty „zdravé“ které stojí za to zařadit do jídelníčku. Samozřejmě, nebudou tam úplně všechny… je už pouze na Vás, jak si jídelníček poskládate.

Co je to příjem, výdej a deficit?

Kalorický příjem je všechno, co jíme a pijeme. Představte si to jako benzin pro Vaše auto. 🙂 Tuto hodnotu si převedeme na číslo (kalorie).

Kalorický výdej je všechno, co děláme, včetně základních funkcí našeho těla. Do výdeje tedy počítáme i dýchání, zrak, hmat, pohyb, chůzi, úklid, sex, cvičení, tahání nákupu… jednoduše naprosto všechno. Představte si to jako vzdálenost kterou ujede Vaše auto. Tuto hodnotu si převedeme na číslo (kalorie).

Kalorický deficit je ROZDÍL kalorického příjmu (to co jíme) a kalorického výdeje (to co děláme).

 

A jak to funguje při hubnutí? Nabírání? Udržení váhy?

Pokud tedy chceme hubnout, musíme MÉNĚ energie PŘIJMOUT, než VYDAT. Musíme doslova tělu „vybít baterky“ a donutit ho fungovat na rezervy.  V naší „auto-metafoře“ by to tedy znamenalo, že se vydáme na delší cestu než jsme schopni na plnou nádrž ujet. Ve chvíli kdy nám auto chcípne a my musíme dojít tuhle trať pěšky, tělo vlastně „trpí“ a hubne. Čím delší trať musíme ujít, tím větší máme deficit a tím více hubneme. (míra deficitu by dlouhodobě nikdy neměla jít nad 20%).

 

Pokud chceme naopak přibrat na hmotnosti, musíme VÍCE energie PŘIJMOUT, než VYDAT. Musíme tělu dát „víc baterek“ než potřebuje. V naší „auto-metafoře“ by to tedy znamenalo, že naše auto musí mít více benzinu, než potřebuje k tomu, aby dojelo do cíle. Čím více benzínu nám v cíli zbude, tím více kilo přibereme.

 

Pokud chceme hmotnost držet na stejné váze, naše přijatá energie bude STEJNÁ jako energie vydaná. Naše auto bude tedy mít úplně akorát benzínu k tomu, aby dojelo do cíle – nezbude mu ani kapka v nádrži a zároveň ho nebudeme muset dotlačit.

Co je to bazální metabolismus (BMR)?

BMR (z anglického Basal Metabolic Rate), tedy bazální
metabolický výdej, je název pro množství energie, kterou vaše tělo
spotřebuje v naprosto klidovém režimu. Pokud byste například upadli do
kómatu a tudíž neměli absolutně žádný pohyb (ani jídlo), váš energetický
výdej by byl rovný vašemu BMR. Tuto energii tělo používá pro
udržování funkce orgánů, nervového systému, svalů a kůže. Váš příjem musí být z dlouhodobého hlediska vyšší, než tato hodnota. Pokud budete jíst méně, Vaše stravování bude zdravotně rizikové.

Stačí naplnit makra z libovolně vybraných potravin?

Pro začátečníka je to určitě první krok, na kterém někdy v budoucnu může dál stavět. Potravina však mimo makroživin (makra) obsahují také vitamíny, minerály, fytochemikálie. A tady zdaleka problematika nekončí. Bílkoviny mají určité aminospektrum, tuky bychom měli naplnit v určitém profilu (omega 3/6/9) atd. To je ovšem mnohem složitější a delší problematika, kterou můžete nastudovat třeba v našich knihách nebo skupině Fitness Motivation CZ.

V jakých potravinách tyto živiny najdu?

Každý potravina obsahuje nějaké kalorie a živiny. Níže nenajdete kompletní seznam všech potravin, ale jen ty, které se ve zdravé výživě používají nejčastěji. Samozřejmě, můžete zařadit i jakékoli další, Vámi oblíbené potraviny.

V jakých potravinách najdu bílkoviny?

  • MASO – to všechny jeho druhy od kuřecího, přes vepřové, hovězí, zvěřinu a samozřejmě ryby a mnoho dalších. Vybírejte především libové kousky.
  • VAJÍČKA – Nemusíte se bát názorů, že můžete jíst pouze 3 vajíčka denně. Je to naprostá hloupost. Zároveň nemusíte žloutky vyhazovat, naopak, kombinace žloutku a bílku zaručuje lepší stravitelnost.
  • MLÉČNÉ VÝROBKY –  Vhodné jsou řecké jogurty (MILKO, nikoli jogurty řeckého typu, či jogurty dohušťované smetanou). Skyr, olomoucké tvarůžky  mozzarella (volte light verzi, klasická verze má opravdu velké množství tuků), klasický bílý jogurt (například hollandia), cottage, tvaroh, ricotta. Všechny produkty volte NEOCHUCENÉ.
  • PROTEIN – V případě CFM syrovátkového proteinu se jedná o vysušené a vyfiltrované mléko. Nejedná se o žádnou „chemii“ ani kouzelný prášek, který by Vám nějak ublížil, jak si mnozí myslí. Dá se úplně s klidem přirovnat k vysušenému jogurtu. Pro hubnutí jej určitě nepotřebujete, ale je to fajn pomocník, který dokáže ušetřit práci. Doporučuji například tento produkt.

Dalšími zdroji mohou být třeba ořechy, luštěniny, arašídy, quinoa a mnoho dalších.

 

Určitě není důležité konzumovat všechny zdroje,  ale zároveň je dobré zdroje alespoň trošku kombinovat kvůli dalším obsaženým látkám (vitamíny, minerály, vláknina a další makroživiny) záleží na preferencích.

V jakých potravinách najdu sacharidy?

Jedná se především o přílohy, ovoce, zeleninu a pečivo. Bavíme se tedy o potravinách jako: ovesné vločky, rýže, bataty, brambory, kuskus, bulgur, pohanka, quinoa, těstoviny, pečivo, knackebroty, racio chlebíky, luštěniny, ořechy, quinoa, polenta, bulgur, cizrna, jáhly, pohanka, všechny druhy ovoce a zelenina.

V jakých potravinách najdu tuky?

Tuky najdeme především v mase, rybách, olejích, ořechách, arašídech, avokádu,  máslu a vajíčkách.

 

Pokud pravidelně nekonzumujete ryby, určitě doporučím zakoupit si rybí olej s vysokou koncentrací DHA, která je pro tělo důležitá, avšak zastoupena především v rybách. Doporučím například tento produkt, případně rybí olej zn. MOLLERS z lékárny.

Jak mám zjistit, kolik kterých potravin tedy jíst?

Už víme, jaké potraviny obsahují jaké živiny, víme a zároveň víme, kolik jíst daných živin – ale kolik jíst daných potravin? Jak poznám, kolik bílkovin má kuřecí maso nebo kolik bílkovin má vajíčko? Nejjednodušší metoda bude použít KALORICKÉ TABULKY, do kterých jednoduše napíšete množství konzumovaných potravin a díky tomu uvidíme, kolik maker máme za den.

Použít kalorické tabulky? Jak to mám udělat?

Vše je kompletně zdarma, stojí to pouze trochu toho času, než se zorientujeme. Je nutné registrovat se na stránkách www.kaloricketabulky.cz a udělat 2 kroky v nastavení.

1) Změnit přednastavené hodnoty z tabulek na hodnoty, které jste právě vypočítali v této kalkulačce.

2) Vypnout všechny odečty aktivit, včetně TEF (termického efektu potravin).

 

Tabulky tedy používejte pouze pro sledování svého příjmu (MAKER) během dne. Všechny ostatní hodnoty budete dodržovat dle výše vypočtené kalkulačky.

Stále mi hodnoty nevychází a večer mám jedné moc, druhé naopak málo, co mám dělat?

Tohle určitě nepůjde hned, chce to trošku cviku. Nejlepší je, udělat si jídelníček na den dopředu tak, aby nám vycházel. Poté jen druhý den opisujeme z tabulek to, co v nich máme napočítané.

Hodnoty tedy nemám již nijak měnit?

Kalorická kalkulačka má jasný účel – poskytnout vám teoretickou hodnotu vašeho kalorického příjmu. Může to být vaše počáteční hodnota, od které se zkusíte odrazit. Během několika týdnů objektivně vyhodnotíte vaše snažení a dle toho následně upravíte váš kalorický příjem (MAKRA) – jednoduše uberete nebo přidáte. Ostatně, přesně tímhle způsobem postupuje naprosto každý výživový poradce, nutriční terapeut nebo dietolog – jiný, přesnější způsob totiž neexistuje. Vždy dosáhneme nějakého teoretického výsledky, které poté dle praktických reakcí upravíme. 

Mám dodržovat stejné hodnoty v den volna i v den tréninku?

ANO, hodnoty jsou vypočteny v závislosti na průměrné týdenní aktivitě. To znamená, že je můžete bez obav držet v den tréninku i den volna.

Je tato kalkulačka opravdu přesná a mohu se jí beze strachu řídit? Jsou výsledky zaručeny?

NE, žádná kalkulačka ani poradce, terapeut nebo dietolog vám nezaručí výsledky bez rizika. Je mnoho parametrů které celkový proces ovlivní a nejdou zcela jednoznačně matematicky započítat. Jedná se třeba o stres, užívanou medikaci, různé nemoci, sexuální aktivity, stav trávící soustavy, hormonální profil a „mnoho tváří“naší genetiky. Pro přesnější výpočet doporučím použít pokročilou verzi kalkulačky, začátečníci pro které je to však složité mohou s klidem zůstat u té základní. Níže si ukážeme některé z nejčastějších chyb, které při výpočtu příjmu můžeme udělat.

K čemu mi teda celá kalkulačka je?

Kalorická kalkulačka má jasný účel – poskytnout vám teoretickou hodnotu vašeho kalorického příjmu. Může to být vaše počáteční hodnota, od které se zkusíte odrazit. Během několika týdnů objektivně vyhodnotíte vaše snažení a dle toho následně upravíte váš kalorický příjem (MAKRA) – jednoduše uberete nebo přidáte. Ostatně, přesně tímhle způsobem postupuje naprosto každý výživový poradce, nutriční terapeut nebo dietolog – jiný, přesnější způsob totiž neexistuje.

Cvičení a cvičení?

Pokud do kalorické kalkulačky zadáte „cvičení 4x týdně“ není to tak úplně přesná informace. Je rozdíl v tom, jestli cvičíte 40 minut doma, podle hopsacího videa, nebo jestli cvičíte hodinový tvrdý silový trénink.

Zaměstnání a zaměstnání?

Objektivně vyhodnotit náročnost svého zaměstnání co se týče kalorického výdeje není úplně jednoduché, i operátorka call-centra která na první pohled celou svou pracovní dobu sedí na židli, je ve skutečnosti 8 hodin ve stresu – i stres je kaloricky relevantní. Naopak člověk, který 8 hodin tvrdě maká a zvedá těžká břemena za svou pracovní dobu vydá mnohem více kalorií, než profi cvičenec zvládne za hodinu tvrdého treninku ve fitku. To znamená že „tabulkově“ můžete mít klidně 5 treninků týdně, i když ve skutečnosti vůbec necvičíte.

Vzorec a vzorec?

Na světě se stále používá hned několik vzorců, pokud je ozkoušíte – pokaždé dostanete jiný bazální metabolismus a tím pádem i jiný výsledný příjem: Katch/Mifflin/Harris-Benedict. Tato tabulka využívá Katchův vzorec, který považuji za nejpřesnější.

 

A co dalšího nám ovlivní příjem? Hormonální profil, různé nemoci, užívaná medikace, stav trávící soustavy, všechny fyzické i psychické aktivity během dne, sexuální aktivita, spánková hygiena, předchozí stravování a pohybové aktivity, psychický stav a mnoho dalších.

 

Abyste měli opravdu velice přesnou a detailní kalkulačku, bylo by zapotřebí, aby její seznamy aktivit a zaměstnání byly prakticky „nekonečné“, mimo jiné, i hodnoty aktivit a zaměstnání jsou ovlivněny kompozicí vašeho těla. Kulturista vážící 100kg vydá hodinovou prací na zahradě mnohem více kalorií, než 50ti kilová slečna. Pokud jste tedy někdy slyšeli že „400 kalorií vyběháte za 2 hodiny“, není to tak úplně pravda. Každému to bude trvat jinou dobu… bystřejším už určitě došlo, že i přes veškerou snahu by nebyla kalkulačka úplně přesná prostě nikdy. Jednoduše, ne všechny hodnoty dokážeme matematicky zohlednit – výživa prostě není tak úplně jednoduchá matematika, jak se může zdát.

Je nutné tyto hodnoty dodržet opravdu přesně?

Pokud dokážete dané náhrady vykompenzovat, není nutné příjem držet úplně přesně. Ono je v zásadě jedno, jestli máte stanovený příjem na den 1700kCal a jeden den budete mít 1600kCal, druhý den 1700kCal a třetí den 1800kCal. Důležité je, abyste dodrželi nějaký průměr a stále se pohybovali v intervalu tolerance.

 

U příjmu živin to funguje podobně. Je zásadně jedno, jestli máte 150g sacharidů a 100g bílkoviny, nebo 110g bílkoviny a 140g sacharidů. Tyto rozdíly jsou poměrně zanedbatelné a u běžného člověka není třeba se takto drobnými výkyvy nějak stresovat.

 

Stanovit si tyto náhrady budou ovšem pro začátečníky pravděpodobně až moc velké sousto. 🙂

Jak tento režim zařadit do běžného života?

Základ je dělat všechny změny pomalu a pozvolna. Prudké změny bývají často problematické. Mimo toho, pokud budete všechny změny zařazovat pomaličku, je mnohem větší šance že vypozorujete co je příčinou potenciálních problémů. Pokud budete mít například problém s trávením kefíru, který doposud ve Vašem jídelníčku vůbec nebyl ale uděláte v danou chvílí 20 změn, těžko dokážete odhalit že je problém právě kefír ale budete příčinu hledat třeba celé týdny. Čím pomalejší budou změny, tím lehčí bude si na ně zvyknout a tím lehčí bude odhalit případné chyby.

To jako budu otrokem vážení?

Pokud nemáte profesionální ambice a nechcete být profi modelkou nebo soutěžicím v „estetických“ disciplínách, postačí pár týdnů vážení, než dostanete gramáže do oka a následně budete porce řešit pouze intuitivně.

A jak mám vařit pro celou rodinu a přitom hlídat své porce?

Je jen otázkou času, než si vybudujete intuici a gramáž odhadnete. To je pouze otázkou času a zkušeností. Pokud již od začátku vaříte pro více lidí současně, nejlepší řešení je použít metodu trojčlenky. Do tabulek je totiž nejpřesnější zadávat gramáže potravin v syrovém stavu.

K čemu je pokročilá verze kalkulačky?

Pokročilá verze kalkulačky obsahuje rozšířená nastavení, která umožní o trošku přesněji pracovat s výpočtem svého příjmu. Začátečníci se do toho ovšem pouštět nemusí, protože by to pro ně mohlo být matoucí. V této verzi můžete přibližně odhadnout svůj ideální příjem dokonce během kojení. Tuto problematiku však konzultujte se svým lékařem.

Jaký stanovit acitivity level?

Můžete stanovit jakékoli číslo v intervalu 1,2 až 1,9. Pro všeobecnou představu přidávám základní přehled, co daná čísla znamenají. Samozřejmě, do tohoto čísla je dobré zakomponovat nejen trénink, ale i zaměstnání, úklid a jakékoli další pohybové aktivity.

 

  • 1,2 – Malá aktivita (0-1 trénink týdně).
  • 1,375 – Lehká aktivita (2-3 tréninky týdně).
  • 1,55 – Střední aktivita (4-5 tréninků týdně).
  • 1,725 – Vysoká aktivita (6-7 tréninků týdně).
  • 1,9 – Extrémní aktivita (trénink a fyzicky náročná práce).

Jaký stanovit poměr živin?

To je pouze na Vás, osobně bych žádnou z makroživin výrazně neredukoval a zastoupil jí minimálně 20% příjmu. Stejně tak bych žádné z makroživin nedával větší zastoupení příjmu, než 45%

Jak fungují makroživiny v těle? (pokročilé)

Pro konkrétní popis makroživin doporučím prostudovat mé KNIHY nebo navštívit naší skupinu Fitness Motivation CZ, kde najdete mnoho užitečných informací. Níže přidávám stručný popis.

Co jsou to bílkoviny?

  • Bílkoviny jsou speciálním typem molekuly, který se skládá
    z řady různých aminokyselin, přičemž některé z nich si tělo
    neumí vyrobit samo, takže je musíme přijímat v potravě. Ty jsou
    souhrnně známé jako esenciální aminokyseliny. Souhrn všech
    aminokyselin se nazývá aminospektrum.

 

  • Některé potraviny obsahují kompletní aminospektrum (živočišné
    zdroje), zatímco jiné typy potravin (rostlinné zdroje) jednu či více
    aminokyselin postrádají, a proto se považují za nekompletní
    zdroje bílkovin. Důležité je vhodně kombinovat živočišné a
    rostlinné zdroje bílkovin. Pokud nejste vegan, měla by vaše
    strava ideálně obsahovat kolem 70 % bílkovin z živočišných zdrojů (ne
    pouze z masa). Zároveň dbejte na to, aby byly vaše zdroje
    bílkovin co nejméně průmyslově zpracované.

 

  • Když sníte nějaké jídlo, které obsahuje bílkoviny, tělo si je samo
    rozloží na aminokyseliny a ty následně použije k budování
    vlastních bílkovin (či k jiným účelům, ale o tom až za chvíli). O
    aminokyselinách tedy můžete přemýšlet jako o cihlách, ze
    kterých tělo staví zeď (bílkovinu). Pokud tělo nebude mít
    dostatek aminokyselin, nemůže bílkoviny vytvářet.

 

  • V těle existuje velké množství bílkovin, přičemž všechny tyto
    bílkoviny vykonávají celou řadu velice důležitých úkonů. Může
    se jednat například signalizaci buňkám (věděli jste, že inzulín
    spadá mezi takzvané funkční bílkoviny?), opravu a replikaci
    DNA nebo třeba o tvorbu kompletně nové tkáně či tvorbu vlasů,
    nehtů a podobně.

 

  • Pokud budete mít nízký denní příjem bílkovin, vašemu tělu
    mohou chybět aminokyseliny, které potřebuje k budování a
    opravování svalů. Vlivem toho bude narušený svalový růst a
    zároveň můžete přicházet o již vybudovanou svalovou hmotu
    (což je silně nežádoucí – zejména při hubnutí).

 

  • Vaše tělo potřebuje určité množství bílkovin i v případě, že vůbec
    necvičíte. Aminokyseliny jsou totiž nutné k regeneraci buněk, jež
    ve vašem těle neustále odumírají. U cvičících osob se ale
    samozřejmě potřebné množství bílkovin zvyšuje. Především u
    sportovců je žádoucí zvýšená konzumace bílkovin i díky jejich
    pozitivnímu vlivu na celkovou výkonnost.

Co jsou to sacharidy?

  • Hlavním funkcí sacharidů je to, že tělu dodávají energii. Většina
    konzumovaných sacharidů se v těle rozloží (či přemění) na
    glukózu, která je následně použita jako palivo pro tělo. Pokud má
    tělo energie přebytek, mohou být sacharidy uloženy ve formě
    tuků pro pozdější použití.

 

  • Výjimku zde tvoří vláknina, která je velice důležitá pro zdraví
    trávícího traktu. Kromě jiného slouží jako potrava pro tamní
    přátelské střevní bakterie, které využívají vlákninu ke tvorbě
    mastných kyselin. Je důležité poznamenat, že podle řady studií
    jsou tyto střevní bakterie ohromně důležité pro naše celkové
    zdraví.

 

  •  Lidské tělo dokáže přežít i bez toho, abychom sacharidy
    konzumovali. Dokáže si je totiž vyrobit samo skrze proces zvaný
    glukoneogeneze. To ale neznamená, že bychom sacharidy jíst
    neměli. Jejich (rozumná) konzumace má pro tělo řadu pozitivních
    účinků.

 

  • Sacharidy jsou důležité pro optimální doplňování glykogenových
    zásob ve svalech, jelikož právě glykogen je tělem během tréninku
    využíván jako primární zdroj energie. Proto je důležité sacharidy
    přijímat hlavně v době po tréninku, abychom zajistili to, že se
    zásoby glykogenu efektivně obnoví (tento proces může trvat i 24-
    48 hodin).

 

  • Nadměrná konzumace sacharidů – a zejména jednoduchých
    cukrů – je hlavní příčinou současné epidemie obezity. Je proto
    důležité, abyste si hlídali, z jakých zdrojů (a v jakém množství)
    sacharidy přijímáte. Jako součást vyváženého zdravého
    jídelníčku jsou však sacharidy neškodné a není důvod pro to, se
    jejich konzumace bát. Problematická je pouze jejich přemíra.

 

  • Mezi vhodné zdroje sacharidů tedy patří potraviny, které obsahují
    komplexní sacharidy a vlákninu. Jedná se například o brambory,
    batáty, rýži, zeleninu, kuskus, quinou, pečivo (ideálně žitné),
    ovesné vločky, v rozumné míře samozřejmě taky ovoce a
    podobně.
  • Stejně jako u bílkovin se snažte o to, co nejméně sacharidů (a
    zejména cukrů) konzumovat z průmyslově zpracovaných
    potravin. Dnes na nás přidaný cukr číhá opravdu všude, i tam,
    kde bychom jej vůbec nečekali.

Co jsou to tuky?

  • Tuky jsou společně s bílkovinami a sacharidy jednou ze tří
    základních makroživin. Jsou velice důležité pro optimální
    fungování hormonálního systému, funkce buněk a také pro naše
    celkové zdraví.
  • Tuky byly v minulosti neprávem obviňovány z řady negativních
    vlivů, což však byla chyba. Dokonce ani nasycené (saturované)
    tuky neškodí našemu zdraví. Vyhýbat byste se měli pouze
    takzvaným trans tukům, které jsou průmyslově vyráběné
    hydrogenací (trans tuky se ale vyskytují i v přirozené formě
    v přírodě).
  • Rozhodně se nemusíte bát toho, že „z tuku budete tuční.“ Tuční nejsme
    kvůli konkrétní makroživině, ale kvůli tomu, že celkově moc
    jíme a málo se hýbeme.
  • Velký důraz je potřeba klást hlavně na omega-3 mastné
    kyseliny, kterých máme ve stravě žalostně málo. Špatný poměr
    omega-3 a omega-6 mastných kyselin má na zdraví negativní
    vliv, konkrétně dochází například k vyšší míře zánětlivosti v těle.
  • Tuky jsou potřebné také pro správnou absorpci některých
    vitamínů, konkrétně A, D, E a K.

Mám hrozně moc dalších otázek, co dělat?

Problematika správného jídelníčku je velice obsáhlá  a složitá. Na tuto stránku jsem vtěsnal jen naprosté základy. Pokud máte jakékoli další otázky, rád Vám poradím! 🙂 Máme komunitu, více než 82 tisíc lidí, kteří se snaží hubnout, přibírat, měnit své tělo, sportovat, řešit své zdraví… Všichni taháme za jeden provaz a máme stejný cíl. Ať už máte jakýkoli dotaz, pamatujte, neexistuje hloupý dotaz – jen hloupé odpovědi. 🙂 Napište svůj dotaz do naší skupiny! 🙂 Fitness Motivation CZ

Stále bádáte v problematice kalorického příjmu?
Podívejte se na stránku Fitness Motivation.

Reference a proměny klientů

 data-sizes  data-sizes  data-sizes  data-sizes  data-sizes  data-sizes  data-sizes  data-sizes  data-sizes  data-sizes

NÁZORY KLIENTŮ, KTEŘÍ DODRŽUJÍ SPRÁVNÝ KALORICKÝ PŘÍJEM.

 data-srcset

Štěpánka Kohoutová

Michale, díky tvému jídelníčku jsem za 3,5 měsíce shodila 9,5kg, 15cm v pase, 11cm přes boky a 8cm přes stehna. Míšo, děláš lidi šťastnějšími a zdravějšími… máš můj velký obdiv. Díky moc! Fidorka.
 data-srcset

Jana Procházková

Míšo, k dnešnímu dni -18 kg Spolupráce s Tebou je super – komunikuješ, máš zájem, poradíš, soucítíš… Já tohle nečekala, že takový servis dostanu!
 data-srcset

Klára Uherská

Mně jídelníček a celkově zdravý životní styl změnil život. Shodila jsem na něm 24kg, našla si cestu a lásku k jídlu. Začala jsem se mít konečně ráda a cítím se spokojeně. Děkuju Michale.
 data-srcset

Martina Mazalová

Během půl roku se ze mě stala mnohem spokojenější, energičtější a vděčnější žena… O 22 kg lehčí a o 25cm štíhlejší v pase… Vždycky budu moc vděčná, že mi tě „někdo v pravou chvíli“ poslal do cesty…Děkuji ti.

Co získáte objednávkou jídelníčku?

Stravovací plán na míru
E-kuchařku
E-book
Tréninkový plán

Profesionálně sestavený jídelníček

Objednejte si jídelníček